مهدى، نام معروف حضرت
مشهورترین القاب حضرت مهدى است، معناى آن «هدایت یافته» است. خداوند حکیم، اگر پیامبران و امامان را براى هدایت و ارشاد خلق مىفرستد، قبلًا آنها را به آگاهى و اطلاع کامل از دین و شریعت و احتیاجات مردم در مسیر تکامل مسلّح و مجهّز خواهدنمود، زیرا آنان تامهدى نباشند نمىتوانند هادى باشند.
ذات نایافته از هستى بخش |
کى تواند که شود هستى بخش |
|
گر چه نام (مهدى) براى حضرت قائم، شهرت پیدا کرده امّا در روایات به تمامى ائمه علیهم السلام اطلاق (مهدى) شده زیرا تمام آنها از طرف خداوند متعال داراى علم و دانش بودند و به راز و رمز دین و تفسیر و تأویل آیات آگاه، یکى از آیاتى که دلالت بر امامت و حقانیت مکتب اهل بیت علیهم السلام مىکند این آیه است که مىفرماید: «أَ فَمَنْ یَهْدِی إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ یُتَّبَعَ أَمَّنْ لا یَهِدِّی إِلَّا أَنْ یُهْدى فَما لَکُمْ کَیْفَ تَحْکُمُونَ»یونس 35.
آیا کسى که هدایت بهسوى حق مىکند براى پیروى شایستهتر است، یا آن کسى که خود هدایت نمىشود مگر هدایتش کنند، شما را چه مىشود، چگونه داورى مىکنید.
جانشین رسول خدا باید داراى دو جنبه باشد
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله بعد از تشکیل حکومت و بهدست گرفتن قدرت، هم زعامت امّت را در دست داشت و هم هدایتگر انسانها بود، هم مملکت دارى مىکرد و هم مردم را ارشاد مىفرمود، بنابراین کسى مىتواند جانشین و خلیفه رسول خدا بشود که هم لیاقت زمام دارى و بهدست گرفتن حکومت را داشته باشد و هم جوابگوى مسائل دینى باشد و بتواند مردم را به قلّه رفیع کمالات برساند.
بنابر این نباید امامت را تنها بهمعناى زمامدارى بگیریم و بگوییم که دیگران نیز حق حاکمیت دارند، زیرا امام باید به تمام راز و رمز مکتب و نیازهاى بشرى آگاه باشد و جواب گوى آنها باشد و تنها همان دوازده نور پاک که همه آنها (مهدى) بودند و از جانب خداوند متعال مسلّح به سلاح علم مىباشند، چنین ویژگىهایى را دارا هستند خوشبختانه عدّهاى از بزرگان اهل سنت درباره امام على علیه السلام اعتراف نمودهاند که ایشان اعلم امّت مىباشند، و مىگویند: در آگاهى و قضاوت و تقوى کسى در امّت اسلام همطراز او نیست و خداوند به او علم و دانش داده و لذا ما به آنها اعتراض مىکنیم و مىگوئیم شما بر اساس همین اعتراف و اقرار خودتان باید قائل شوید به خلافت بلا فصل على علیه السلام، «نه اینکه ایشان را چهارمین خلیفه بدانید. بنابراین، اعتقاد و شعار شیعه آن است که جانشین رسول خدا صلى الله علیه و آله باید (مهدى) باشد.
مهدى ما نیز خواهد آمد
مهدى زمان ما که در حال حاضر در خفا بهسر مىبرد روزى ظهور خواهد کرد و زمام حکومت جهانى را بهدست مىگیرد، و سراسر زمین در زیر لواء و پرچم مهدویت قرار مىگیرد، و نظم و امنیّت را در همه جا مستقر مىسازد، و نیز از حیث تبیین مسائل اسلامى و تفسیر قرآن و بیان معارف حقّه، بشریّت را به کمال مىرساند، بنابراین مهدى زمان ما بهمعناى واقعى مهدویت خود را نشان خواهد داد.
اسماء مختصّه
سوّم: نامهائى که اختصاص دارد به حضرت مهدى علیه السلام، این نامها فراوان است، ولى ما به چند اسم اختصاصى اکتفا مىکنیم.
حضرت، بقیّة اللَّه است
بقیّة اللَّه: در بعضى از روایات، آیه شریفه: «بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» هود 86. به حضرت منطبق شده که یکى از آن روایات، به نقل از امام باقر علیه السلام مىخوانیم: چون به حضرت اذن ظهور داده مىشود و خروج مىکند، تکیه بر خانه کعبه مىزند و سیصد و سیزده یار حضرت حاضر مىگردند، اوّلین سخنى را که حضرت مطرح مىکند این آیه شریفه است: «بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ»، سپس مىفرماید: أنَا بَقِیَّةُ اللَّهِ وحُجَّتُه وَخَلیفَتُهُ عَلَیکُم، و سلام نمىکند بر او سلام کنندهاى مگر با این عنوان، و مىگوید:السلام علیکم یا بَقیِّةَ اللَّه فی أرضِه.نور الثقلین، ج 2، ص 392.
و امّا وجه تسمیه حضرت به (بقیة اللَّه) یا از آن جهت است که وجود مبارکش به اراده الهى باقى مانده و یا به جهت این است که ایشان یگانه شخصى است که از تبار انبیا و ائمه در روى زمین باقى مانده و لذا به حضرت مهدى علیه السلام (بَقِیَّةُ الأْنبیاءِ وَنُورُ الأْصفِیاءِ) اطلاق شده، و نیز به حضرت لقب (وارِثْ) اطلاق شده است زیرا او وارث علوم گذشتگان و اشیاء ویژه انبیا و ائمه علیهم السلام مىباشد، مانند عصاى موسى، انگشتر سلیمان، شمشیر و عمامه رسول خدا، و قرآنى که على علیه السلام جمعآورى کرده و مصحف حضرت زهرا علیها السلام و...
امام صادق علیه السلام به یعقوب بن شعیب فرمود: آیا پیراهن حضرت قائم آل محمّد را که در آن خروج مىکند بهتو نشان بدهم؟ عرض کردم: بلى، حضرت صندوقچهاى را طلب کرد و از درون آن پیراهن کرباسى را بیرون آورد و پهن کرد و در آستین چپ آن مقدارى خون بود، فرمود: این پیراهن رسول خدا است و آن روزى که دندان حضرت را شکستند در تن حضرت بوده و حضرت قائم در حالىکه این پیراهن را بر تن دارد، خروج میکند، راوى مىگوید: پیراهن و خونى که در آن بود بوسیدم و سپس حضرت در جاى خود گذاشت.
دیگر از اسماء حضرت، قائم است
یکى از اسماء حضرت مهدى علیه السلام، (قائم) است یعنى کسىکه روى پا ایستاده است.
در بیان علّت تسمیه حضرت مهدى علیه السلام به (قائم)، چند وجه گفته شده که اکثراً از روایات گرفته شده: 1- ایشان همچون عبدى است که در مقابل مولاى خود ایستاده و منتظر صدور امر است، زیرا حضرت در شب و روز به انتظار دستور حق متعال براى ظهور است و در روایات هم آمده که امر ظهور حضرت در یک شب اصلاح و صادر مىگردد.
این گونه انتظار ظهور، ما را به یاد بعضى از منتظرین مىاندازد که شبها، شمشیر
خود را بالاى سر خود مىگذاردند که اگر نداى آسمانى بهگوششان رسید و حضرت ظهور کرد اینها لحظهاى تأمل نکنند و شمشیر بهدست به یارى حضرت بشتابند.
2- ایشان را قائم مىگویند چون قیام به حقّ مىکند و اسلام واقعى را در جامعه پیاده مىنماید.
3- قیام حضرت بعد از یأس واقع مىشود، یعنى قیامى که مردم هرگز تصوّر وقوع آنرا نداشتند، چون، بسیارى از مردم و حتى کسانىکه معتقد به حضرت بودند مىگویند:
هر کس بوده دیگر از دنیا رفته و خبرى از او نیست. در چنین وضعى حضرت قیام مىنماید.
4- ابو حمزه ثمالى به امام باقر علیه السلام عرض کرد: مگر شما خانواده، قائم به حق نیستید؟ امام فرمود: چرا، عرض کرد: پس چرا صاحب الأمر را قائم نامیدهاند؟ حضرت فرمود: چون جدّم حسین علیه السلام را شهید کردند، ملائکه به گریه افتادند و به خداوند عرض کردند: بار الها فرزند پیامبر و بهترین انسانها را کشتند. پروردگار فرمود: من انتقام این خون را خواهم گرفت هر چند بعد از گذشت مدت زمانى باشد، خداوند متعال حجابها را از جلو چشم ملائکه بر مىدارد، نور فرزندان حسین که امامان بعد از او مىباشند به ملائکه نشان داده شد و یکى از آن انوار در میان آنها ایستاده و مشغول به نماز بود، حضرت حق فرمود: بهوسیله این فردى که ایستاده، انتقام خواهم گرفت.
بنابراین، وجود مقدّس امام زمان از آن هنگام، ملقب به قائم بوده، و این معناى اخیر براى قائم مرادف است با معناى (منتقم) که یکى دیگر از اسماء حضرت مهدى علیه السلام است، این مطلب در دعاى ندبه اینگونه آمده: أینَ الطالِبُ بِذُحُولِ الْانبیاء وأبناء الانبیا؟
أینَ الطالِبُ بِدَمِ المقتول بِکَربَلا.
.: Weblog Themes By Pichak :.